Rijbewijs verlopen: ben je nog verzekerd?

Rijd je in je auto met een verlopen rijbewijs? Dan ben je niet verzekerd. Simple as that. Iedere tien jaar moet je in Nederland je rijbewijs vernieuwen. Veroorzaak je een ongeluk en rijd je toch rond zonder geldig rijbewijs? Dan zijn alle kosten voor eigen rekening. Je betaalt dan je eigen autoschade én die van de ander. Maar je hebt een groter probleem als die persoon niet meer kan werken en blijvend letsel heeft. Moet je niet willen!

Boete
De boete voor rijden met een verlopen rijbewijs bedraagt in 2019 €95,-. Dat geldt alleen als je rijbewijs minder dan een jaar verlopen is. Is je rijbewijs al langer verlopen? Dan is de boete € 360,-. en mogelijk een doorverwijzing naar de officier van justitie.

Rijbewijs vernieuwen: online of bij de gemeente
Je vernieuwt je rijbewijs bij de gemeente waar je woont. Totdat je je nieuwe rijbewijs ontvangt, mag je niet autorijden. Sinds 1 oktober 2018 verleng je bij vijftien gemeenten je rijbewijs ook online. Dat is een experiment dus je kunt niet overal online terecht. Gemeenten die meedoen zijn: Arnhem, Alblasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Vraag je je rijbewijs voor het eerst aan? Dan moet je wél naar de gemeente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *