Afspraken zorgverleners en zorgverzekeraars heel laat bekend

Overstapwindow voor consumenten op basis van volledige informatie steeds kleiner
Ook dit jaar hebben Nederlanders erg weinig tijd om hun zorgverzekering te kiezen op basis van volledige informatie. Een groot deel van de afspraken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars wordt namelijk pas in de laatste dagen van het jaar of zelfs in januari pas bekendgemaakt. Dat betekent dat consumenten feitelijk een zeer korte ‘overstapwindow’ hebben om een volledig gefundeerde keuze te maken voor hun zorgverzekering. 28,5% van de mensen met een combinatie- of naturapolis zegt de bekendmaking van de contracteringen af te wachten. Dit is ook terug te zien in het overstapmoment van veel mensen. De helft van de overstappers sluit de zorgverzekering pas af in de laatste week van het jaar. 32% van de overstappers stapt zelfs pas over in de laatste drie dagen.

Dat onvolledige informatie tot verrassingen kan leiden, blijkt uit het aantal Nederlanders dat in 2018 geconfronteerd werd met onverwachte zorgkosten. Ruim 20% van de Nederlanders die onverwachte zorgkosten hadden in 2018, had hiermee te maken omdat de zorg bij een zorgverlener niet volledig werd vergoed door de zorgverzekeraar. 7,1% van de Nederlanders werd in 2018 zelfs niet geholpen bij de zorgverlener naar keuze omdat deze geen afspraken had met de zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een analyse en een representatief onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Contracteringen spelen naast prijs, hoeveelheid en soort behandelingen een steeds groter wordende rol in het tactische onderhandelingsspel tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. De consument wordt hier de dupe van. Doordat de contracteringen steeds later bekend worden, wordt de overstapwindow voor consumenten waarin zij een volledige keuze kunnen maken op basis van alle beschikbare informatie steeds kleiner. Veel mensen lijken door deze late communicatie te wachten tot de laatste drie dagen om over te stappen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *